Kształtowanie struktury agrarnej w Polsce – kilka refleksji na tle ustawy z 14 kwietnia 2016 r. o wstrzymaniu sprzedaży nieruchomości Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych ustaw: [Shaping of Agrarian System in Poland – few reflections in the light of the law dated 14 April 2016 on the suspention of the sale of the agricultural real estate from the State Reserve] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2016)
Problem kształtowania struktury rolnej zajmuje zasadnicze miejsce w obrębie regulacji prawnorolnej. W tej materii aktywność regulacyjna państwa skupia się na określeniu modelu relacji własnościowych w rolnictwie i preferencji w zakresie normatywnych podstaw obrotu nieruchomościami rolnymi, a więc zagadnień fundamentalnych z perspektywy produkcji rolnej i funkcjonowania społeczności wiejskiej. Ten kontekst sprawia, że problematyce tej nadaje się szczególną rangę w sferze regulacji normatywnej rolnictwa. W niej bowiem następuje odzwierciedlenie przyjmowanych przez prawodawcę założeń ideowychdotyczących ustroju rolnego państwa.Odnotować należy, że sygnalizowane zagadnienia mają również istotne znaczenie w sferze gospodarczej i politycznej. Wyznaczone przez prawodawcę ramy normatywne dla kształtowania się stosunków własnościowych w rolnictwie przekładają się w sposób bezpośredni na rzeczywisty potencjał produkcyjny tego sektora. W szerszym ujęciu decydują one o poziomie życia społeczności wiejskiej. Odniesienia te mają także istotne znaczenie polityczne. Kształtowane w ten sposób zdolności produkcyjne rodzimego sektora rolnego służą zapewnieniu przez państwo bezpieczeństwa żywnościowego swoich obywateli. Shaping the Agrarian System is one of the basic topics of the Polish Agricultural Law. The main problem here is to define a proper model of ownership relations in the agricultural sector and principles of the real estate trading. These issues are relevant for both economic and political relations. In economy the influence the real capability of the agrcultural sector as well as the standard of living of the agricultural society. In the politics they are treated as the instruments assuring the food security for all the citizens and in the international relations food sovereignity.The article presents, against the historical background, the solutions provided in the recently adopted law, the main purpose of which was to restrict the possibility of acquiring the agricultural real estate by foreigners. The new law provides a ban for the transfer of state owned agricultural real estate not only to foreigners but also to Polish citizens who are not farmers. It also provides certain other restrictions in this area.