Intra-environmental Conflicts in the Context of the Sustainable Energy Transition at the EU Level: Analyzing the Respective Legislative Developments (RED III Directive) and the Role of the Principles of EU Environmental Law: Konflikty wewnątrzśrodowiskowe w kontekście zrównoważonej transformacji energetycznej na poziomie Unii Europejskiej: analiza rozwoju ustawodawstwa (dyrektywa RED III) oraz roli zasad unijnego prawa ochrony środowiska (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2026)
The main research question which the article aims to address concerns whether the EU environmental principles can provide normative guidance for the resolution of intra-environmental conflicts. These conflicts arise from legal instruments, such as the Renewable Energy Directive (RED) III, that aim to promote the growth of projects for renewable energy sources as a critical means of promoting the sustainable energy transition. The first conclusion is that these conflicts are resolved in favor of climate-related interests and at the expense of other environmental interests in the context of the RED III Directive. A second conclusion is that the EU environmental principles are critical in limiting the prioritization of one category of environmental interests over others. Therefore, critical regulatory choices made in the RED III Directive do not comply with the criteria arising from the environmental principles.[Główne pytanie badawcze, na które artykuł stara się odpowiedzieć, dotyczy tego, czy unijne zasady ochrony środowiska mogą dostarczać normatywnych wskazówek dla rozstrzygania konfliktów wewnątrzśrodowiskowych. Konflikty te wynikają z instrumentów prawnych, takich jak dyrektywa RED III, które zmierzają do promowania zwiększonego wdrażania projektów w zakresie odnawialnych źródeł energii jako kluczowego środka służącego wspieraniu zrównoważonej transformacji energetycznej. Pierwszy wniosek wskazuje, że konflikty te, w kontekście dyrektywy RED III, są rozstrzygane na rzecz interesów związanych z klimatem, kosztem innych interesów środowiskowych. Zgodnie z drugim wnioskiem unijne zasady ochrony środowiska mają kluczowe znaczenie dla wyznaczania granic uprzywilejowania jednej kategorii interesów środowiskowych względem innych interesów środowiskowych. W konsekwencji zasadnicze wybory regulacyjne dokonane w dyrektywie RED III nie spełniają kryteriów wynikających z zasad ochrony środowiska.]