Public interest as a concept that determines the scope of property rights protection – case – law of the European Court of Human Rights on austerity measures [Interes publiczny jako koncepcja determinująca zakres ochrony praw własności – na przykładzie orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w sprawach dotyczących działań oszczędnościowych] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2025)
W czasach systemowych transformacji politycznych i gospodarczych, kryzysów i pandemii, władze publiczne, wdrażając różnego rodzaju polityki, mają tendencję do przedkładania „interesu publicznego” nad potencjalne interesy jednostki. W europejskim obszarze prawnym ograniczenie praw i wolności podlega ograniczeniom wynikającym z Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Zakres, w jakim państwa mogą powoływać się na interes publiczny w celu wdrażania określonych polityk społecznych i gospodarczych, był wielokrotnie badany przez ETPC, ale szczególną uwagę należy zwrócić na środki oszczędnościowe – politykę rządową mającą na celu redukcję deficytu budżetowego w okresach trudności gospodarczych. Artykuł analizuje, jak Trybunał rozpatrywał poszczególne skargi wynikające z działań oszczędnościowych i stwierdza, że w tych sprawach Trybunał po raz pierwszy zdefiniował „interes publiczny” wyłącznie z perspektywy interesów ekonomicznych pozwanych rządów. Chociaż wniosek ten może wydawać się pesymistyczny z punktu widzenia praw człowieka, niewątpliwie odzwierciedla on potrzebę wprowadzenia określonych polityk rządowych. Jest on ściśle powiązany z pierwotną koncepcją prawa własności zawartą w Konwencji, czyli “społeczną koncepcją własności”, która umożliwia realizację polityk społecznych w interesie ogólnym. Artykuł podkreśla, że decyzje Trybunału wymagają  bardziej przekonującego uzasadnienia poprzez odwołanie do koncepcji własności przyjętej w Konwencji.