Evolving Property Rights in Kosova [Ewolucja praw własności w Kosowie] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2025)
W lipcu 2010 r. Parlament Europejski przyjął rezolucję w sprawie integracji europejskiej Kosowa. Stało się to po zakończeniu ważnego międzynarodowego projektu liberalnego budowania pokoju i państwowości po zimnej wojnie, w którym kluczowe znaczenie miało stworzenie postkomunistycznego, postkonfliktowego systemu prawa własności. Prywatna własność była postrzegana jako kluczowy element wieloetnicznej demokracji liberalnej z gwarantowanymi prawami człowieka i gospodarką rynkową. Podczas gdy większość „prywatnej” własności w postaci mieszkań, ziemi i dóbr materialnych istniała już w Kosowie, uwaga społeczności międzynarodowej skupiła się głównie na prywatyzacji dużych przedsiębiorstw społecznych, restytucji mieszkań i praw własności osób przesiedlonych, a następnie na rozwiązywaniu (lub nie) kilku odrębnych problemów związanych z prawami własnościw Kosowie. Utworzono nowe ramy instytucjonalne i mechanizmy rozwiązywania problemów własnościowych, równolegle z sądami i zamiast nich. Środki te i ich rezultaty nie zostały szczegółowo omówione. W związku z tym niniejszy artykuł ma na celu naświetlić aspekty niedawnego ustanowienia prywatnych systemów własności w Kosowie, a także różnorodność rodzajów własności, jakie się wówczas pojawiły, prześledzenie powiązań między nimi i wskazanie niektórych nierozwiązanych jeszcze kwestii.