Nuisance Law and Human Rights: Brigding the Gap Between Article 8 and Article 1 of Protocol No. 1 to the European Convention on Human Rights [Prawo immisji a prawa człowieka: niwelowanie rozbieżności między artykułem 8 a artykułem 1 Protokołu nr 1 do Europejskiej Konwencji Praw Człowieka] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2025)
Europejski Trybunał Praw Człowieka zazwyczaj rozpatruje roszczenia dotyczące uciążliwości, takie jak te dotyczące hałasu lub zanieczyszczenia, na podstawie artykułu 8 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka, który chroni między innymi prawo do posiadania własnego domu. Z drugiej strony, roszczenia takie są generalnie wyłączone z zakresu ochrony własności na mocy artykułu 1 Protokołu nr 1. Niniejszy artykuł kwestionuje to podejście, argumentując, że wynika ono z wąskiej interpretacji własności i pozostawia luki w ochronie. Te dwa przepisy mogą się wzajemnie uzupełniać i zapewniać bardziej kompleksową ochronę interesów, które na nią zasługują. Artykuł kończy się propozycją dwuwymiarowego podejścia, w którym uciążliwości są analizowane w kontekście obu przepisów.