Dochodzenie roszczeń ze sprzedaży towarów w obrocie międzynarodowym na obszarze UE. Zagadnienie jurysdykcji: [Judicial redress for claims arising from sales of goods in international trade within the European Union. The issue of jurisdiction] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2016)
Zawarcie umowy sprzedaży towarów wiąże się z określonymi skutkami prawnymi i to niezależenie od tego, czy umowa dotyczy podmiotów z jednego Państwa, czy też jest zawierana między podmiotami, które siedzibę mają w różnych państwach. Oczywistym jest, iż umowa sprzedaży jest umową zobowiązaniową, na mocy której sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę (zobowiązania wzajemne z umowy). Niewywiązanie się lub nienależyte wywiązanie się przez jedną ze stron z zobowiązania umownego daje drugiej stronie podstawę do wystąpienia z roszczeniem. W praktyce szczególnie częste są przypadki roszczeń powstałych w konsekwencji braków ilościowych i jakościowych zamówionego towaru, jak również – co często przyjmuje formę roszczeń wzajemnych – nieuregulowania przez kupującego części lub całości kwoty z tytułu ceny. Z perspektywy sprzedającego istotne w takich przypadkach jest to, że może on wnieść o zasądzenie należnej mu kwoty zarówno na podstawie przepisów prawa krajowego, jak i na podstawie przepisów prawa wspólnotowego – Wspólnoty Europejskiej (WE) – dotyczących postępo-wania w sprawie europejskiego nakazu zapłaty (ENZ). The article aims to show the possible ways of judicial redress for claims resulting from sales of goods especially including the issue of jurisdiction and application of the provisions of national law or the provisions of Community law. In the article the provisions of the Convention of 30 October 2007 on jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in civil and commercial matters as well as the provisions of regulations of the European Parliament and of the Council were widely discussed. The author discusses in particular the issue related to cross-border contracts for the sales-of-goods within the European Union. Part of the deliberations concerns judicial rulings, in particular judicial decisions issued in cases in which the court shall consider the issue of jurisdiction of its own motion. In the conclusion of the article it is stated that the choice between the national jurisdiction and the jurisdiction of other states will depend on the terms of agreement between the parties as well as the documents related to the transaction, in particular consignment notes (CMR), and the EXW clauses – such a formulation means that the parties agreed to the way of delivery of goods according to the commercial (Incoterms) clauses, determining in such a way the issue of jurisdiction.