Propozycja wykładni zasady zakazu spożywania owoców z zatrutego drzewa – przyczynek do dyskusji: [The proposal of interpretation of the principle of the prohibition of eating the fruit of the poisonous tree – outline issues] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2015)
Wchodząca z dniem 1 lipca 2015 r. Wielka Nowelizacja Procesu Karnego, niezależnie od zakresu prowadzonych dyskusji i kontrowersji wokół znacznej części przyjętych regulacji, jest już przedmiotem szeregu opracowań. W literaturze podkreśla się, że zakres wprowadzanych zmian jest w istocie największy w historii polskiej penalistyki (według kryterium skali zmian w porównaniu do stanu sprzed nowelizacji). Według niektórych poglądów, z którymi należy się zgodzić, prawodawca wprowadza po prostu nowy model procesu. Mówiąc ściśle, adaptacji do obowiązującej procedury ulega model inny niż pierwotnie – przede wszystkim na etapie kluczowym, a mianowicie fazy judykacyjnej (sądowej) procesu karnego. To na tym etapie następuje główna kwalifi kacja teoretyczno-modelowa procesu ze względu na jego typ. The article presents theoretical issues related to the interposition to Polish criminal procedure rules known as „prohibition of eating the fruit of the poisonous tree”. The study addressed the following issues: 1) the interpretation of the article 168a of the Code of Criminal Procedure in the version after 1 July 2015; 2) some of the issues related to the possible problems with applicaton of this rule, and 3) axiology and theoretical legitimacy of this regulation.