Błędne uzasadnienie orzeczenia (art. 184 p.p.s.a.) a prawo do sądu: [Erroneous justification of the judgement (art. 184 of the act on proceedings before administrative courts) and right to fair trial] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2014)
Prawo do sądu, nazywane także prawem do ochrony prawnej, prawem do wymiaru sprawiedliwości, prawem do drogi sądowej, prawem do uczciwego procesu, prawem do powództwa, prawem do obrony przed sądem, może być i zazwyczaj jest – na co wskazują chociażby przywołane jego określenia – rozważane na wielu płaszczyznach. Przede wszystkim jednak prawo to ujmowane jest w kategoriach zasady prawa lub podmiotowego prawa jednostki.W pierwszym znaczeniu jest to dyrektywa interpretacyjna oraz dyrektywa tworzenia prawa. „Zasada jako dyrektywa tworzenia prawa nie pozwala prawodawcy na stanowienie norm z nią sprzecznych (aspekt negatywny), wymaga natomiast tworzenia norm z nią zgodnych, konkretyzujących tę zasadę (aspekt pozytywny). (...) Jako dyrektywa interpretacyjna musi być uwzględniana w procesie stosowania prawa przez wszystkie organy władzy publicznej”, a więc także przez sądy. The Supreme Administrative Court shall dismiss the cassation appeal if the challenged decision despite the erroneous reasoning corresponds to the right (art. 184 in fi ne p.p.s.a.). In an article in the context of this provision is presented right to fair trial (as a rule of law and the individual’s right). The author concludes that the wording of the provision does not affect right to fair trial. In his opinion, for thesis of compliance art. 184 in fi ne p.p.s.a. with right to fair trail speaks one of the basic elements making up this right. This element is a guarantee for hear the case without undue delay (in a reasonable time). At the same time the author notes that the application of that provision in certain situations may violate the right to a fair trial. In the article this problem illustrated judgments of the Supreme Administrative Court. The author shows how the Supreme Administrative Court shall give reasons for its decisions, so as not to violate the right to fair trail.