Ograniczenia niezależności politycznej polskich organów regulacyjnych w świetle prawa unijnego: [Limitations of the political independence of polish regulatory authorities in light of the EU law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2014)
Atrybut niezależności stanowi kluczową cechę, którą powinien charakteryzować się organ regulacyjny, czyli organ wykonujący funkcję regulacyjną w sektorach sieciowych. Tego typu organy pojawiły się w Unii Europejskiej (dalej UE) stosunkowo niedawno, a obecnie ich bazę prawną stanowią przepisy dyrektyw unijnych, w których określane są jako krajowe organy regulacyjne (ang. National Regulatory Authorities; dalej KOR). Obowiązkiem państw członkowskich jest wyznaczenie lub skonstruowanie od podstaw takich organów regulacyjnych, które będą spełniać wymagania unijnego prawodawcy. Jednym z tych wymagań jest zapewnienie KOR niezależności politycznej, czyli niezależności od organów władzy publicznej. To właśnie tak rozumiana niezależność polityczna organów regulacyjnych będzie zasadniczym przedmiotem analiz w niniejszym opracowaniu. Celem badawczym jest ustalenie, czy de lege lata w polskim porządku prawnym organy regulacyjne cieszą się takim zakresem niezależności politycznej, jaki wymagany jest przez przepisy unijnego prawa regulacji sektorowej. Przedmiotem uwag będą sektory łączności elektronicznej oraz energetyki, bowiem tylko w tych sektorach ustanowiona została niezależność polityczna KOR. The aim of this article is to identify limitations of political independence of the Polish regulatory authorities. To that end the author presents the theoretical conception of political independence of regulatory authorities. Next, based on the EU directives in electronic communications and energy sectors, a standard of political independence of National Regulatory Authorities (NRAs) is established. Using such a standard the author examines Polish statutory provisions which may present a threat to the independence of regulatory authorities. The main thesis of the article is that the legal status of the Polish regulatory authorities does not guarantee the level of independence required by the EU legislator. Therefore, the author suggests that the Polish regulatory authorities be removed from the government administration and linked with the parliament. Lastly, the articles discusses the current trend in the EU legal order to gradually widen the political independence of NRAs and the problems arising therefrom and makes de lege ferenda proposals in that sphere.