Przeszczepy prawne jako instrument hybrydyzacji prawa: [Legal transplants as a tool of harmonization of law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2014)
Jak wynika ze słownika języka polskiego, hybryda to coś składającego się z różnych elementów niepasujących do siebie, w sensie biologicznym „osobnik powstały ze skrzyżowania dwóch genetycznie różnych osobników, np. należących do różnych odmian, ras, gatunków; mieszaniec”. Hybrydyzacją w sensie prawnym można nazwać proces polegający na łączeniu norm należących do dwóch lub więcej systemów prawnych, najczęściej przyporządkowywanych do różnych rodzin prawnych w klasycznym ujęciu. Wynikiem takiego połączenia jest powstanie jakościowo nowego zestawu norm, który nie pochodzi wyłącznie z jednego systemu, a łączy w sobie cechy wszystkich systemów składowych lub zawiera w sobie elementy każdego z systemów składowych. The notion and theories on legal transplants and – more broadly – legal transplantation have been an object of interest in comparative law in the world since the 70s., especially in the framework of research on mixed legal systems. The theories of legal transplants remain rather unknown to the Polish researchers. And yet they may constitute a useful tool of analysis of contemporary transformations of legal systems, stemming from globalization. The article is aimed at acquainting Polish readers with theories on mixed legal systems and legal transplants and explaining briefly in what way legal transplants contribute to the hybridization of legal systems in the world.