Mediation as an alternative method of resolving disputes in opposition procedures against trade mark applications : [Mediacja jako alternatywna forma rozwiązywania konfliktów powstałych w procedurze sprzeciwowej wobec zgłoszenia znaku towarowego] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Alternatywne metody rozwiązywania sporów (ADR) zyskują coraz większą popularność jako szybkie, skuteczne, relatywnie tanie oraz mało uciążliwe sposoby rozstrzygania konfliktów. Celem artykułu jest przybliżenie instytucji mediacji jako alternatywnej metody rozwiązywania konfliktów i możliwość zastosowania jej w sporach dotyczących znaków towarowych na przykładzie sprzeciwu wobec zgłoszenia znaku towarowego. W artykule wskazano podstawy sprzeciwu z podziałem na naruszenie praw osobistych lub majątkowych osób trzecich, identyczność lub podobieństwo do wcześniejszego znaku towarowego, renomowanego znaku towarowego oraz znaku powszechnie znanego. Analizie poddano możliwość zastosowania mediacji na etapie, który ustawodawca wskazuje stronom jako termin na ugodowe rozwiązane sporu oraz zasadność, możliwość i dopuszczalność mediacji na innych etapach postępowania sprzeciwowego. Alternative dispute resolution (ADR) is becoming increasingly popular as a fast, effective, relatively cheap and lightly burdensome way to resolve conflicts. The aim of this article is to discuss the institution of mediation as an alternative method for resolving conflicts and the possibility of applying it in trade mark disputes, using the example of opposition to a trade mark application before the Polish Patent Office. The article divides the grounds for opposition into infringement of the personal or economic rights of third parties and identity with or similarity to an earlier trade mark, reputed trade mark or well-known trade mark. It analyses the possibility of using mediation at the stage which the legislature indicates to the parties as the time limit for amicable settling disputes as well as the legitimacy, possibility and admissibility of mediation at other stages of opposition proceedings.