Porozumienia wertykalne w prawie konkurencji Unii Europejskiej oraz amerykańskim prawie antytrustowym: [Vertical agreements in EU competition law and US antitrust law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
Problematyka porozumień wertykalnych (pionowych) należy do najszerzej dyskutowanych i najbardziej spornych, a przy tym swoiście ,,ezoterycznych" zagadnień prawa ochrony konkurencji. Żaden aspekt polityki konkurencji Unii Europejskiej (UE) nie budzi takich kontrowersji, jak podejście do porozumień wertykalnych prezentowane w orzecznictwie sądów wspólnotowych oraz praktyce decyzyjnej Komisji Europejskiej (KE). Także w USA porozumienia tego rodzaju były przedmiotem diametralnie rozbieżnych koncepcji i rozwiązań prawnych. Wszelako wydaje się, ze problematyka wertykalnych ograniczeń konkurencji nigdy nie absorbowała w USA tak dalece uwagi twórców prawa antytrustowego i organów ochrony konkurencji (antymonopolowych), jak to się dzieje w UE. Jest to zresztą jedna z okoliczności wyraźnie różniących amerykański i wspólnotowy system prawnej ochrony konkurencji. Także w innych krajach obserwuje się znaczne zróżnicowanie podejścia do porozumień wertykalnych (zwłaszcza pozacenowych) na gruncie prawa i polityki konkurencji. The issue of vertical agreements is one of the most widely discussed and disputed, and at the same time peculiarly “esoteric” issues of competition law. No aspect of European Union (EU) competition policy is as controversial as the approach to vertical agreements presented in the jurisprudence of the Community Courts and the decision-making practice of the European Commission (EC). In the USA, too, agreements of this kind have been subject to diametrically opposed concepts and legal solutions. However, it seems that the issue of vertical restraints of competition has never absorbed the attention of antitrust lawmakers and competition protection authorities in the US as much as it has in the EU. This, moreover, is one of the circumstances that clearly distinguish the US and EU legal antitrust systems. In other countries, too, there is a wide variation in the approach to vertical agreements (especially non-price agreements) under competition law and policy.