Pojęcie spółki w prawie europejskim: [The notion of company in European law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
Celem niniejszego opracowania jest analiza pojęcia spółki występującego w aktach normatywnych Wspólnoty Europejskiej oraz w orzecznictwie Trybunału Sprawiedliwości i Sądu Pierwszej Instancji. Pojęcie spółki jest silnie powiązane z działalnością gospodarczą i regulacjami dotyczącymi podmiotów występujących na rynku. W każdym z państw członkowskich Wspólnoty istnieje szereg regulacji dotyczących podmiotów prowadzących działalność gospodarczą, każde z tych państw stosuje różne nazwy dla określenia jednostek biorących udział w życiu gospodarczym, część z nich nazywając po prostu spółkami, a części nadając firmę nazwy. Dlatego też pojęcie „spółka'' jest w europejskim prawie wspólnotowym pojęciem autonomicznym. Może się wręcz okazać, że jakaś jednostka, określana mianem spółki przez prawo wewnętrzne, nie będzie nią w rozumieniu prawa europejskiego i odwrotnie. Analiza pojęcia spółki w prawie europejskim jest tym ciekawsza, że brak orzecznictwa dotyczącego ściśle tej materii, a jednocześnie istnieje tendencja (ze strony samych organów Wspólnoty, państw członkowskich i doktryny) do odbiegania od literalnego brzmienia przepisów. The purpose of this study is to analyse the concept of a company as it appears in the normative acts of the European Community and in the case law of the Court of Justice and the Court of First Instance. The concept of a company is strongly linked to the business and regulation of market actors. In each of the Member States, there is a range of regulations for business entities, each using different names to describe the entities involved in economic life, some simply calling them companies and some giving the company a name. Therefore, the term “company” is an autonomous concept in European Community law. It may even be the case that an entity referred to as a company under domestic law will not be one under European law and vice versa. The analysis of the concept of a company in European law is all the more interesting as there is a lack of case law dealing strictly with this matter and, at the same time, there is a tendency (on the part of the Community bodies themselves, the Member States and the doctrine) to deviate from the literal wording of the provisions.