Charakter prawny licencji na działalność gospodarczą: [The legal nature of business licences] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
Jedną z form reglamentacji działalności gospodarczej jest uzyskanie licencji na prowadzenie takiej działalności. Autor artykułu przybliża czytelnikom charakter prawny tej instytucji. Przedstawia licencje zawodowej jako akty kwalifikujące administracji publicznej, akty autonomiczne, jako akty związane z formami reglamentacji administracyjnej, formy reglamentacji działalności gospodarczej, decyzje administracyjne oraz jako dokumenty urzędowe. Rozważania autora na temat charakteru prawnego tej instytucji wzbogacone są licznymi przykładami z obecnie obowiązujących aktów prawnych. One form of business rationing is to obtain a licence to carry out such activities. The author of this article introduces readers to the legal nature of this institution. He presents professional licences as public administration qualifying acts, as autonomous acts, acts related to forms of administrative rationing, forms of business rationing, administrative decisions and as official documents. The author's reflections on the legal nature of this institution are enriched by numerous examples from current legislation.