Ustawowe powiernictwo wykonywania własności państwowej na przykładzie Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa: [Statutory trusteeship of the exercise of state property on the example of the Agricultural Property Agency of the State Treasury] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2003)
Regulacja ustawy wskazuje, że AWRSP jest odrębnym podmiotem prawa oraz nie jest częścią aparatu państwowego ani organem administracji rządowej.Wyposażenie AWRSP w osobowość prawną jest konsekwencją założenia o konieczności efektywnego wykonywania własności państwowej, czyli w sposób odpowiadający regułom działalności gospodarczej. Agencja jest jednostką organizacyjną działającą przede wszystkim według reguł prawa cywilnego (gospodarowanie oznaczonym majątkiem państwowym), ale też realizującą politykę gospodarczą państwa. Poddanie AWRSP nadzorowi naczelnego organu administracji rządowej (Ministra Skarbu Państwa - art. 3 ust. 2 ustawy) jest zaakcentowaniem przez ustawodawcę preferencji dla interesu publicznego w wykonywaniu prawa własności Skarbu Państwa.W ramach ustawowego stosunku powiernictwa Agencja uzyskała kompetencję do wykonywania we własnym imieniu praw Skarbu Państwa. Agencja dysponuje w imieniu własnym przedmiotami majątkowymi mienia Skarbu Państwa zgromadzonymi (po ich uprzednim przejęciu w trybie określonym ustawą - art. 11 ust. 1 i 3) w Zasobie Własności Rolnej. Ponadto AWRSP może nabywać we własnym imieniu od osób trzecich przedmioty majątkowe dla Skarbu Państwa, które, z mocy art. 12 ust. 2 z zastrzeżeniem art. 5 ust. 4 ustawy, wchodzą w skład ZWRSP.Zwrot powierzenie prawa własności zawarty w art. 5 ust. 1 ustawy oznacza upoważnienie AWRSP do wykonywania prawa własności. Agencja uzyskała, w ramach powierniczego stosunku prawnego, kompetencję do wykonywania prawa własności. Sam tytuł prawny pozostał przy Skarbie Państwa - właścicielu. The regulation of the Act indicates that AWRSP is a separate legal entity and is not part of the state apparatus or a government administration body.The endowment of AWRSP with legal personality is a consequence of the assumption of the necessity of the effective exercise of state property, i.e. in a manner corresponding to the rules of economic activity. The agency is an organisational unit operating primarily according to the rules of civil law (management of designated state property), but it also implements state economic policy. Placing the AWRSP under the supervision of the chief organ of government administration (the Minister of State Treasury – Article 3(2) of the Act) is an emphasis by the legislator on the preference for the public interest in the exercise of the Treasury property right.Under the statutory trusteeship, the Agency was given the competence to exercise the rights of the State Treasury on its own behalf. The Agency disposes, on its own behalf, of State Treasury assets accumulated (after their prior acquisition in accordance with the procedure set forth in the Act – Article 11(1) and (3)) in the Agricultural Property Stock. In addition, the AWRSP may acquire in its own name from third parties property items for the State Treasury which, by virtue of Article 12(2) subject to Article 5(4) of the Act, are part of the AWRSP.The phrase “entrustment of the right of ownership” contained in Article 5(1) of the Act means the authorisation of AWRSP to exercise the right of ownership. The Agency has acquired, in a statutory trusteeship, the competence to exercise the right of ownership. The legal title itself remained with the State Treasury – the owner.