Konkordat włoski z 18 lutego 1984 r.: [Italian Concordat of February 18, 1984] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1986)
Dnia 18 lutego 1934 r. przewodniczący włoskiej Rady Ministrów E. Crax.i i watykański sekretarz stanu A. Casaroli podpisali w rzymskiej wilii Madama porozumienie, nazwane wspólnie nowym konkordatem. Porozumieniem tym dokonano zmiany obowiązującego dotychczas konkordatu zawartego między Włochami i Stolicą Apostolską 11 lutego 1929 r., który stanowił integralną część paktów laterańskich. Wprawdzie obowiązująca konstytucja przewiduje w art. 7 § 2 rewizję bądź nowelizację konkordatu, jednak w opinii włoskiej przeważa pogląd, że pod:,,isany dokument stanowi gruntowne odnowienie konkordatu z 1929 r., tak ze względu na przesłanki, które doprowadziły do jego podpisania, jak i z powodu jego zasad.