W kwestii charakteru prawnego programu "Interkosmos": [On the legal nature of the "Interkosmos" program] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1986)
Wzajemna współpraca wielostronna państw RWPG obejmuje coraz szerszy zakres przedmiotowy. Nie ogranicza się ona jedynie do współpracy ściśle gospodarczej, ale obejmuje także w coraz większym zakresie współpracę w dziedzinie nauki i techniki, i to w jej najbardziej nowoczesnych i przyszłościowych sektorach. Jednym z takich przykładów jest rozpoczęta w latach 1965-1967 wielostronna współpraca 9 państw socjalistycznych (Bułgarii, Czechosłowacji, Kuby, Mongolii, NRD, Polski, Rumunii, Węgier i ZSRR) w zakresie badania i wykorzystania przestrzeni kosmicznej w celach pokojoWych, która w r. 1970 otrzymała oficjalną nazwę Programu „Interkosmos".