Przygotowywanie rządowego projektu ustawy: [Preparation of a governmental draft act] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1986)
Przygotowywaniu rządowego projektu ustawy nie poświęcono dotąd szerszych analiz. Wiąże się to tak z tradycyjnym rozważaniem prac ustawodawczych na etapie parlamentarnym, jak i rzadszą możliwością badań obejmujących wcześniejsze prace. Przedmiotem tego studium uczyniono przedparlamentarną fazę powstawania ustawy z 27 września 1973 r. o zaopatrzeniu emerytalnym twórców i ich rodzin (ustawa o ZET). Wybór tej ustawy nie był przypadkowy. Proces jej powstawania miał wiele etapów i faz, był długotrwały i kontrowersyjny, angażował szeroko organy państwowe i środowiska społeczne. Regulowano tę sferę spraw po raz pierwszy, nie była to więc tylko nowelizacja. Merytorycznie akt miał dużą wagę i zawartość treści normatywnych. Wielowątkowość prac stanowiła dobrą podstawę analiz.Problematykę ujęto więc w formie studium jednego przypadku. Pozwoliło to skupić się na wyraźnie wyodrębnionym przedmiocie badania, tak tylko szerokim, by możliwe było jego dokładne zbadanie. Możliwa była więc analiza uszczegółowiająca - dążąca do skonstruowania obrazu przedmiotu badań, jak też analiza uogólniająca - pozwalająca weryfikować dotychczasowe ustalenia teorii oraz formułować wnioski ogólniejsze. Podstawą źródłową są materiały empiryczne z prac nad ustawą, obejmujące wielotomowe akta, głównie w Ministerstwie Kultury i Sztuki (MKS), Ministerstwie Pracy, Plac i Spraw Socjalnych (MPPiSS), Urzędzie Rady Drlinistrów (URM), a także archiwum Kancelarii Sejmu oraz innych organów państwowych i organizacji społecznych. Z niektórymi  uczestnikami prac autor rozmawiał osobiście. Odrębną grupą były akty prawne, regulujące tworzenie prawa - różnej rangi, od różnych organów, często nie publikowane. W tym zakresie należało ustalić dopiero stan prawny i dokonać od podstaw jego analizy.Studium dotyczy właściwości projektodawczej, modelu prac - tak faz szczegółowych, jak i kompleksów działań (wewnątrzresortowe opracowywanie projektu, międzyresortowe uzgodnienia), akceptacji projektu. Aspekty legislacyjne prac powiązano z ich treściowym substratem, dopiero bowiem uwypuklenie kwestii merytorycznych, a odgrywających istotną rolę w toku prac, oddaje należycie ich sens.