Oprocentowanie środków przedsiębiorstw jako instytucja socjalistycznego prawa finansowego: [Interest on corporate funds as an institution of socialist financial law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1969)
Autor w niniejszej pracy analizuje instytucje oprocentowania środków przedsiębiorstw. Wyłania dwie podstawowe funkcje wprowadzonych regulacji jakimi jest funkcja stymulacyjna oraz ewidencyjno-kontrolna. Ponadto przedstawia także funkcje redystrybucyjne oraz akumulacyjne. Analizuje koncepcję usytuowania oprocentowania w stosunku do kosztów i wyników finansowych. Autor przedstawia szczegółowo przesłanki powstania nowej instytucji oprocentowania oraz ocenia jakie są rzeczywiste możliwości zrealizowania tych przesłanek w praktyce w realiach państwa socjalistycznego. In this paper, the author analyses the institution of interest on corporate funds. He defines the two basic functions of the regulations introduced, which are the stimulus function and the recording and control function. In addition, he also presents redistributive and accumulative functions. He analyses the concept of interest rate positioning in relation to costs and financial performance. The author details the premises behind the creation of the new institution of interest and assesses what are the actual possibilities of introducing these premises in practice in the realities of a socialist state.