Podstawowe elementy prawa astronautycznego (zagadnienia wybrane): [Basic elements of astronautical law (selected issues)] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Dynamicznie rozwijająca się nowa gałąź działalności człowieka, jakim jest astronautyka jest wyzwaniem dla teoretyków prawa. Autor artykułu przedstawia w niniejszej pracy powstające problemy prawne astronautyki i możliwe metody ich rozwiązywania takie jak np. możliwość zastosowania reguł prawa lotniczego. Przybliża czytelnikom pojęcie i zakres prawa astronautycznego. Definiuje przestrzeń lotów, wyjaśnia pojęcie i podział przestrzeni lotów, wskazuje na podstawowe zasady prawne takie jak np. zasada zwierzchnictwa państwa w terytorialnej przestrzeni powietrznej czy wskazuje na regulacje prawne dotyczące górnego zasięgu terytorialnej przestrzeni powietrznej. W trakcie analizy przedstawione zostaje pojęcie obiektów latających, zostają wyszczególnione rodzaje obiektów. Ponadto, autor artykułu przytacza przepisy dot. przynależności publicznoprawnej i własności obiektów latających. The rapidly developing new branch of human activity that is astronautics is a challenge for legal theorists. The author of the article presents the emerging legal problems of astronautics and possible methods of solving them, such as the applicability of the rules of aviation law. He introduces readers to the concept and scope of astronautical law. The author defines the airspace, explains the concept and division of the airspace, points out basic legal principles such as the principle of state sovereignty in territorial airspace or points out the legal regulation of the upper limit of territorial airspace. In the course of the analysis, the concept of flying objects is introduced, the types of objects are detailed. In addition, the author of the article cites regulations on public ownership and ownership of flying objects.