Etyka w stosunkach międzynarodowych - kilka refleksji: [The ethics in international relations - some reflections] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2007)
Obserwując współczesne stosunki międzynarodowe, możnazwątpić w istnienie w nich czynnika etycznego lub moralnego. Tytułem przykładu można wymienić politykę wielkich mocarstw, takich jak Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, Chiny czy Rosja, a także państw, takich jak Iran, Syria, Korea Północna. Prawa człowieka są nadal naruszane, również przez państwa, które same uważają się za ostoję moralności, praworządności i praw człowieka właśnie; nadal wybuchają konflikty zbrojne, aczkolwiek częściej o charakterze niemiędzynarodowym. Wciąż niestety powtarzająsię dramatyczne wydarzenia wyzute z czynnika etycznego, które wydawało się, że się już nie powtórzą, gdyż tak bardzo wstrząsnęły sumieniem ludzkości (Rwanda, Somalia, Kosowo, Czeczenia, Darfur, Afryka Subsaharyjska).   The author presents the issue of intemational ethics or morality as one of the few normative Systems that regulate intemational relations (Inter alia next to intemational law or political norms). The article begins with the description of levels at which ethics in intemational relations is present - the level of individuals, of States, of intemational community). The author attempts to compare intemational law and ethics and point to differences between those two normative systems and manners of distinguishing legał norms from morał ones. The emphasis is laid on the idiosyncrasy of morality (ethics). Finally the author analyses the reasons for growing importance of the ethics as well as the obstacles in that process.