Oszustwo informatyczne właściwe i niewłaściwe a nielegalne wykorzystywanie dialerów: [Computer fraud: common and specific, and illegal using of dialers] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2006)
Dialer to program komputerowy, którego zainstalowanie umożliwia oglądanie wybranej strony internetowej dzięki temu, że zmienia numer dostępowy do sieci na numer płatny (w Polsce tzw. numer 0-700). Samo funkcjonowanie dialerów jako sposobu pobierania opłat za oglądanie określonych stron jest legalne. Z perspektywy prawa karnego przedmiotem zainteresowania mogą być natomiast sytuacje, gdy dialer zostaje zainstalowany przez użytkownika bez jego wiedzy, np. gdy użytkownik robi to w mylnym przekonaniu, iż instaluje określony program użytkowy, który należy do tzw. programów freeware. Użytkownik może również świadomie zainstalować dialer, który następnie wbrew jego woli, a często nawet wiedzy, będzie automatycznie zmieniał numer dostępowy do sieci podczas oglądania także innych stron, które nie są stronami płatnymi. Poddając analizie prawnej zachowania osób, które w ten sposób wykorzystują dialery, postawić należy pytanie o różnice między klasycznym (zwykłym) oszustwem (art. 286 k.k.) a oszustwem informatycznym (art. 287 k.k.), które jest zagrożone niższą sankcją. This short presentation is aimed to consider, from the point of view of criminal liability, of behaviours consisting in using dialers - Computer programme, the installation of which enables to visit a chosen Internet site through the change of common access number into a paid number. Depending on the manner the perpetrator acts, it will constitute an offence of Computer fraud, put forth in Art. 287 of the PC, or common fraud (classic fraud), set forth in Art. 286 of the PC.