Prawo jako fakt społeczny: [Law as a social fact] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2017)
W artykule przedstawiono teoretycznoprawne rozważania na temat postrzegania prawa jako faktu społecznego. Tekst ma charakter teoretyczny i odnosi się do filozoficznych problemów społecznego  odbioru systemu prawa. Proponowane ujęcie prawa jako faktu społecznego zostało zaadaptowane z filozoficznych koncepcji J. Searle oraz wybranych przedstawicieli filozofii i filozofii prawa. Odwołano się także do dorobku innych nauk, głównie psychologii społecznej. This paper presents theoretical considerations about understanding the law as a social fact. Paper refers to philosophical problems about social reception of the entire law system. Proposed concept of law as a social fact is based on the J. Searle philosophy abd chosen concepts of the philosophy of law. Paper also refers to other social studies, mainly psychology.