Problematyka kwalifikacji prawnej przestępstwa paserstwa programów komputerowych: [The crime of fencing the computer programs – the legal qualification issues] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2017)
W dobie rozkwitu społeczeństwa informacyjnego, a co za tym idzie – wysoko rozwiniętego technologicznie, paserstwo programów komputerowych jest coraz powszechniej popełnianym przestępstwem, nastręczającym śledczym szereg trudności z prawidłowym zakwalifikowaniem prawnym tego występku przy formułowaniu zarzutów. Dzieje się tak między innymi z uwagi na fakt dualizmu reżimów prawnych, w których ustawodawca spenalizował występek paserstwa programów komputerowych, umieszczając go zarówno w Kodeksie karnym, jak i w Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Ponadto, co jednak rzadkie, w przypadku programów o niskiej wartości czyn może być zakwalifikowany nawet jako wykroczenie, co może prowadzić do kolejnych wątpliwości interpretacyjnych. Innym problemem zauważalnym przez praktyków jest zjawisko powielania przez śledczych w prowadzonych postępowaniach pewnych wypracowanych już modeli procedowania, poprzez dostosowywanie opisu czynu do danego przestępstwa. Można nawet wyodrębnić pewne tendencje charakterystyczne dla konkretnych regionów, jednostek policji czy prokuratury, a nawet osób formułujących zarzuty – tak dalece związanych z wypracowanym przez siebie modelem działania, że nie zauważających innych możliwości interpretacyjnych tego samego czynu.   This article treats about similarities and discrepancies in legal definitions of fencing the computer programs (software) provided by Polish law – especially The Criminal Code and Act of 4 February, 1994 on Copyright and Neighbouring Rights. The penalization of software fencing crime in two (even three) different Polish acts usually causes the confusion for investigators, prosecutors and even judges. The article clearly explains the history (including EU acts) and interplays as well as notifies all differences between the acts. This would help to define the particular crime accurately and prosecute in appropriate way, as well as to avoid the potential confusion in appropriate qualification the particular infringements or crimes. The work is enriched with significant judges, illustrating the given problems and definitions.