Współpraca polskich i czeskich prawników: [Cooperation of the Polish and Czech lawyers] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2017)
Staraniem Instytutu Historii Akademii Nauk Republiki Czeskiej ukazała się w 2014 r. obszerna monografia poświęcona kontaktom przedstawicieli nauki czeskiej i polskiej w czterech obszarach tematycznych: filologii, historii, politologii i prawa. Postanowiliśmy przybliżyć czytelnikom naszego kwartalnika części tego opracowania poświęcone prawu. Główną uwagę skierujemy, co oczywiste, na kontakty w dziedzinie prawa ochrony środowiska, istotnie uzupełniając to, co napisali autorzy monografii, ale zajmiemy się także innymi zagadnieniami prawnymi, gdyż są to sprawy mało czytelnikowi polskiemu znane, a jednocześnie warte poznania. History Institute of the Czech Academy of Sciences has published in 2014 the monograph by Roman Baron, Roman Madecki and collective entitled “Czech Polish Studies: Tradition and Present (philology – history – politology – law)”. On the basis of this monograph the authors presented many years’ cooperation between Polish, Czech and Slovak scholars in domain of the environmental law.