Tak zwana subsydiarność ustawowa jako niejednolita dyrektywa usuwania niezbieżności prakseologicznej norm prawnych w polskim prawie karnym: [Theoretical analysis of a subsidiary rule in concurrence of the regulations of a bill in Polish penal law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2009)
Niniejszy szkic, mając za przedmiot analizę pewnego fragmentu problematyki tzw. pomijalnego zbiegu przepisów ustawy, zbiegu nazywanego także niewłaściwym bądź nieuwzględnianym zbiegiem tych przepisów, dowieść ma, że wyjście poza tradycyjne formuły objaśniania zjawisk prawnych, formuły charakterystyczne zwłaszcza dla odłamów dogmatyki prawa karnego w istocie zamkniętych na integrację z ważkimi i postępowymi osiągnięciami uniwersalizujących dyscyplin prawniczych, takich jak teoria prawa czy metodologia nauk prawnych, jest postawą w pełni słuszną, bowiem umożliwiającą głębsze rozpoznanie struktury rzeczonych zjawisk i w konsekwencji pozwalającą dostarczyć bardziej wiarygodne ich objaśnienie. The aim of this study is a theoretical analysis of a subsidiary rule in concurrence of the regulations of a bill in polish penal law. The author presented his own view, using the conception of distinguishing legal regulations from legal norms contained in them (normssanctioned and norms sanctioning) and others thesis from theory of law and methodology of legal sciences. In consequence-according to the author-the function of the subsidiary rule in concurrence of the regulations of a bill in penal law is exclude collision between these norms.