Wspólność ustawowa na tle ewolucji ustawodawstwa rodzinnego w Polsce Ludowej: [Statutory community against the background of the evolution of family legislation in the People's Republic of Poland] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Zagadnienia dotyczące kształtu małżeńskich stosunków majątkowych stanowi przedmiot debaty teoretyków prawa państwa socjalistycznego. Zachodzi pilna społeczna potrzeba  unormowania tych stosunków. W państwach komunistycznych panuje powszechne przekonanie, że wspólność majątkowa w małżeństwie jak najlepiej zaspokaja potrzeby społeczne jak i najlepiej odpowiada interesom państwa socjalistycznego, i prowadzonej przez nie polityki. Autor w artykule przytacza osiągnięcia ustawodawstwa i doktryny ZSRR oraz opisuje ewolucje polskiego ustawodawstwa od czasów odzyskania niepodległości w 1918 r. po czasy współczesne. Issues concerning the shape of matrimonial property relations are the subject of debate among the legal theorists of the socialist state. There is an urgent social need to normalise these relationships. In communist states, there was a widespread belief that property commonality within marriage best met social needs as well as the best interests of the socialist state, and the policies it pursued. In the article, the author cites the achievements of USSR legislation and doctrine and describes the evolution of Polish legislation from the time of independence in 1918 to the present day.