Zmiana statutu rozwodowego w czasie trwania procesu o rozwód: [Modification of divorce statutes during divorce proceedings] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Dla każdego małżeństwa istnieje określony statut unieważnienia oraz statut rozwodowy. Przy czym ten pierwszy nie może ulec zmianie i jest w literaturze określany jako statut niezmienny, natomiast statut rozwodowy może ulegać zmianom. Autor artykułu przedstawia problematykę zmiany statutu rozwodowego w czasie trwania procesu o rozwód w świetle prawa prywatnego międzynarodowego. Opisuje normy prawne zawarte w ustawie z 1926 r. o prawie prywatnym międzynarodowym, ustawie o prawie prywatnym międzydzielnicowym, kodeksie postępowania cywilnego oraz przytacza regulacje ustawy o prawie prywatnym międzynarodowym z 1965 r. Ponadto, autor przedstawia wpływ zmiany statutu rozwodowego na przebieg sprawy rozwodowej w świetle obecnie obowiązujących przepisów. For each marriage, there is a specific annulment statute and a divorce statute. While the former cannot change and is referred to in the literature as an immutable statute, the divorce statute can change. The author of this article presents the issue of amending divorce statutes during the divorce trial in the light of private international law. He describes the legal norms contained in the Private International Law Act of 1926, the Private Interdistrict Law Act, the Code of Civil Procedure and cites the regulations of the Private International Law Act of 1965. In addition, the author outlines the impact of the amendment of the divorce statute on the conduct of a divorce case in light of the current legislation.