Prawa rzeczowe ograniczone w kodeksie cywilnym i w artykule 24 prawa prywatnego międzynarodowego: [Limited rights in rem in the Civil Code and Article 24 of the Private International Law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Autor artykułu przedstawia zasadę lex rei sitae w kontekście praw rzeczowych ograniczonych. Swoje rozważania opiera na regulacjach zawartych w Kodeksie Cywilnym oraz ustawie o prawie prywatnym międzynarodowym z 1965 roku. W kręgu zainteresowań autora znajdują się instytucje: użytkowania, służebności gruntowej, osobistej, zastawu, spółdzielczego prawa do lokalu, hipoteki oraz użytkowania wieczystego. Autor przedstawia różne koncepcje dotyczące „położenia” praw podmiotowych w świetle zasady ogólnej zawartej w art. 24 ustawy o prawie prywatnym międzynarodowym. The author of this article presents the principle of lex rei sitae in the context of limited rights in rem. He bases his considerations on the regulations contained in the Civil Code and the Private International Law Act of 1965. The author's interests include the institutions of usufruct, easement, personal servitude, pledge, cooperative right to premises, mortgage and perpetual usufruct. The author presents various concepts concerning the 'location' of subjective rights in the light of the general principle contained in Article 24 of the Private International Law Act.