Tendencje kształtowania się majątkowej odpowiedzialności państw za akty władcze administracji (zagadnienia porównawcze): [Tendencies in the Formation of the State's Property Liability for Acts of State by the Administration] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Autorzy artykułu poruszają kwestie odpowiedzialności państwa za szkody wyrządzone działalnością organów państwowych, która jest powiązana także z odpowiedzialnością majątkową pracowników, którzy są bezpośrednimi sprawcami szkód. Rozwój instytucji odpowiedzialności majątkowej państwa za działania funkcjonariuszy publicznych jest związany z rozwojem państwa praworządnego. Autorzy opisują kształtowanie się majątkowej odpowiedzialności państwa w krajach socjalistycznych, przedstawiając normatywne podstawy odpowiedzialności i jej zakres. The authors of the article address the issue of the state's liability for damage caused by the activities of state bodies, which is also linked to the property liability of employees who are the direct perpetrators of the damage. The development of the institution of state property liability for the actions of public officials is linked to the development of the rule of law. The authors describe the formation of state property liability in socialist countries, presenting the normative basis of liability and its scope.