Podstawowe formy przejmowania nieruchomości rolnych przez państwo (na przykładzie woj. koszalińskiego): [Basic forms of state takeover of agricultural real estate (on the example of the Koszalin Voivodship)] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1971)
Autor artykułu przedstawia regulacje prawne dotyczące nabywania przez państwo w drodze orzeczenia administracyjnego, jednostronnego oświadczenia woli lub orzeczenia sądowego, własności nieruchomości rolnych. W publikacji zostały omówione zmiany struktury gospodarstw indywidualnych oraz praktykę przejmowania przez państwo nieruchomości, które zostały samowolnie opuszczone; których właściciele zrzekli się własności a także, które zostały przejęte za zaległe należności. Ponadto autor przybliżył instytucje przejmowania nieruchomości rolnych w zamian za zaopatrzenie emerytalne. Opisana wyżej praktyka została przedstawiona na przykładzie województwa koszalińskiego. The author of this article presents the legal regulations on the acquisition of ownership of agricultural real estate by the state through an administrative ruling, a unilateral declaration of intent or a judicial decision. The publication discusses changes in the structure of individual holdings and the practice of the state taking over properties that have been arbitrarily abandoned; whose owners have relinquished the ownership and which have been taken over for outstanding debts. In addition, the author took a closer look at the institutions for taking over agricultural property in exchange for pension provision. The practice described above is presented on the example of the Koszalin Voivodship.