Problemy metodologiczne badań porównawczych w naukach prawnych i innych naukach społecznych: [Methodological problems of comparative research in legal and other social sciences] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
W przeciągu ostatnich lat można zauważyć tendencje wzrostową przeprowadzania badań porównawczych w różnych dziedzinach nauk społecznych. Autorka artykułu przybliża problemy metodologiczne badań porównawczych, analizując kryterium wyróżnienia badań porównawczych spośród innych badań, problemy organizacyjne, związane m. in. z ustaleniem wspólnej terminologii. Badania porównawcze wymagają zastosowania różnych technik badawczych. Obecnie rozwój komparatystyki prawniczej zmierza w kierunku rozszrzenia badań formalno-porównawczych na uwarunkowanie ekonomiczne, polityczne i kulturowe badanych instytucji i systemów. Temat ma istotne znaczenie szczególnie związane z uogólnieniem teorii państwa i prawa. Over the last few years, there has been an increasing trend towards comparative research in various areas of the social sciences. The author of the article takes a closer look at the methodological problems of comparative research, analysing the criterion for distinguishing comparative research from other research, organisational problems, related, inter alia, to the establishment of a common terminology. Comparative research requires the use of different research techniques. Currently, the development of legal comparativism is moving towards extending formal-comparative research to the economic, political and cultural determinants of the institutions and systems under study. The topic is of significant importance particularly in terms of generalisation of the theory of state and law.