Z problematyki prawnej zagospodarowania obszarów górniczych: [Overview of the legal issues of mining area development] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Nieodłącznymi skutkami eksploatacji górniczej są przeobrażenia terenów znajdujących się w zasięgu jej oddziaływań. Art. 29 prawa górniczego wprowadza zasadę, że jeżeli przepis szczególny wymaga zezwolenia na istotną zmianę gospodarczego charakteru nieruchomości położonej w obrębie obszaru górniczego lub na wzniesienie albo przebudowę na tej nieruchomości trwałych budowli i urządzeń nie wchodzących w skład zakładu górniczego, udzielenie tego zezwolenia może nastąpić tylko po uzgodnieniu z okręgowym urzędem górniczym. W praktyce mogą jednak powstać trudności z ustaleniem czy określony obiekt budowlany wchodzi w skład zakładu górniczego czy też nie, zwłaszcza, że obiektami tymi mogą być obiekty budowlanego zaliczane zarówno do budownictwa powszechnego jak i specjalnego. Należy się zastanowić nad zakresami takich pojęć jak wzniesienie lub przebudowa. Autor ponadto próbuje odpowiedzieć także na pytanie co właściwie oznacza pojęcie „istotna zmiana gospodarczego charakteru nieruchomości”. The inherent consequences of mining operations are the transformation of the areas within the range of its impacts. Article 29 of the Mining Law introduces the principle that if a special provision requires an authorisation for a substantial change in the economic nature of a property located within a mining area or for the erection or reconstruction on that property of permanent structures and equipment that do not form part of the mining plant, this authorisation may only be granted with the agreement of the district mining office. In practice, however, difficulties may arise in determining whether or not a particular building is part of a mining facility, especially as the facilities may be classified as the both general and special design. Consideration needs to be given to the scope of terms such as erection or redevelopment. Furthermore, the author also attempts to answer the question of what is meant by the term 'substantial change in the economic nature of the property'.