Potrącenie w procesie cywilnym: [Set-off in civil proceedings] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Zgodnie z obowiązującymi w kodeksie cywilnym przepisami, potrącenia można dokonać zawsze, jeśli spełnione są warunki ustawowe i to niezależnie od tego czy w stosunki między stronami ingerował lub ingeruje organ sądowy. Problematyka potrącenia w postępowaniu cywilnym nie została zadowalająco rozwiązana w dotychczasowej literaturze. To skłania do podjęcia jeszcze jednej próby spojrzenia na to zagadnienie. Autor nie podjął się całościowej i kompleksowej analizy procesowych instytucji, przez które realizuje się potrącenie, lecz raczej uwagi, które z materialno-prawnego punktu widzenia nasuwają się co do dyskusji toczonej przez specjalistów prawa postępowania cywilnego. Celem tego artykułu jest spojrzenie na potrącenie jako instytucji prawa materialnego z punktu widzenia norm postępowania cywilnego. Rozważania ograniczone zostaną jednak w zasadzie do problematyki potrącenia w postępowaniu rozpoznawczym I instancji i do powództwa wzajemnego. According to the applicable provisions of the Civil Code, a set-off can always be made if the statutory conditions are met, and regardless of whether a judicial authority has intervened or is intervening in the relationship between the parties. The issue of set-off in civil proceedings has not been satisfactorily addressed in the literature to date. This prompts yet another attempt to look at the issue. The author has not undertaken a holistic and comprehensive analysis of the procedural institutions through which the set-off is enforced, but rather comments that, from a substantive legal point of view, come to mind as regards the discussion by specialists in civil procedure law. This article aims at looking at the set-off as a substantive law institution from the point of view of civil procedural norms. However, the consideration will be limited to the issue of set-off in the first instance proceedings and the counterclaim.