Umowy o dokonanie projektu wynalazczego: [Invention design contracts] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
W okresie rewolucji naukowo-technicznej na całym świecie zwiększa się zainteresowanie problematyką tworzenia i wdrażania do produkcji nowych rozwiązań technicznych. W krajach kapitalistycznych proces ten prowadzi nie tylko do zwiększania nakładów na prace badawcze i rozwojowe, ale także do powstania nowego zjawiska, jakim jest szpiegostwo przemysłowe. W krajach socjalistycznych rozwój nauki i techniki jest rezultatem zorganizowanej działalności państwa. Tematem pracy są: umowy o prace badawcze i umowy o dokonanie projektu wynalazczego, umowy o prace nad wynalazkami i umowy o dokonanie projektu wynalazczego, dokonanie wynalazku. Przedstawione są umowy o dokonanie projektu wynalazczego zawierane z brygadami realizatorskimi, umowy z poszczególnymi osobami o wykonanie prac z zakresu wynalazczości. Prawa i obowiązki stron zawierających umowę o dokonanie projektu oraz odstąpienie od niej. Polskie prawo wynalazcze przewiduje możliwości zawierania umów o dokonanie projektu wynalazczego i w sposób mniej lub bardziej udany normuje zagadnienia, jakie w związku z tym powstają. With the scientific and technological revolution, there is a growing worldwide interest in creating new technical solutions and implementing them in production. In capitalist countries, this process leads not only to increased investment in research and development, but also to the emergence of a new phenomenon, industrial espionage. In socialist countries, the development of science and technology is the result of organised state activity. Research and invention design contracts, contracts for work on invention design and for making an invention design, and contracts for making inventions are covered. Invention design contracts with implementation teams, and contracts with individuals for invention work are presented. The rights and obligations of the parties entering into a project contract and withdrawing from it are also discussed. Polish invention law provides for the possibility of contracting for an invention design and more or less successfully governs the issues that arise in this respect.