Małoletni bez opieki ubiegający się o ochronę międzynarodową. Rola kuratora: [Unaccompanied minor asylum seeker. The role of the curator] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2018)
Artykuł przedstawia rolę kuratora małoletniego bez opieki ubiegającego się o ochronę międzynarodową oraz identyfikuje praktyczne problemy z tym związane. Celem badania jest analiza adekwatności istniejących przepisów w stosunku do ich praktycznego zastosowania z uwzględnieniem prawa polskiego. Wyniki badania stanowią podstawę do stwierdzenia, że konieczne jest efektywne wdrożenie istniejących przepisów i międzynarodowych standardów na poziomie krajowym poprzez m.in. wprowadzenie kuratora zawodowego z jasno określonymi kwalifikacjami oraz odpowiednimi mechanizmami kontroli podejmowanych przez niego działań. Liczba małoletnich bez opieki wzrosła ostatnimi laty. W postępowaniu o udzielenie ochrony międzynarodowej z udziałem małoletniego bez opieki powinny obowiązywać szczególne zasady. Opieka nad małoletnimi bez opieki w kontekście międzynarodowych procedur ochronnych jest trudna do zdefiniowania, a zakres obowiązków kuratora różni się w zależności od kraju przyjmującego. The article presents the role of the curator of an unaccompanied minor seeking international protection and identifies practical problems related to this. The purpose of the undertaken research is to analyse the adequacy of existing regulations in relation to their practical application, including Polish law. The results of the research form the basis for stating that it is necessary to effectively implement existing regulations and international standards at the national level, by, inter alia, introducing a professional curator with a clearly defined scope of qualifications and appropriate mechanisms to control the actions taken by him. The number of these unaccompanied minors has increased over last years. Moreover, special rules should apply to the procedure of international protection within minors applicants. Guardianship of unaccompanied minors, in the context of international protection procedures, is difficult to define and the scope of curator’s duties varies from one host country to another.