Kompetencje rad zakładowych w zakresie ochrony trwałości stosunku pracy w Republice Federalnej Niemiec: pCompetences of works councils for the protection of the permanence of the employment relationship in the Federal Republic of Germany (legal model)] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1975)
Autor artykułu przedstawia charakterystykę prawną modelu kompetencji rad zakładowych w RFN w zakresie ochrony trwałości stosunku pracy. Poza ewolucją tego modelu w ciągu półwiecza, autor możliwie kompletnie przedstawia zarys jego prawnego funkcjonowania po reformie z 1972 r. Rady zakładowe w Republice Federalnej Niemiec nie są organami związków zawodowych, lecz sui generis organami zakładów pracy. Autor przedstawia nam m. in. zagadnienia dot. ewolucji prawa niemieckiego w dziedzinie ingerencji rad zakładowych w sprawy zwolnień pracowników (lata 1920-1952), aktualny model prawny ingerencji rad zakładowych w rozwiązywaniu stosunków pracy w RFN, wypowiedzenie społecznie nieuzasadnione, obowiązek pracodawcy zasięgnięcia przed każdym zwolnieniem pracownika opinii rady zakładowej, prawo sprzeciwu rady zakładowej, negocjowany wymóg zgody rady zakładowej na zwolnienie pracownika, protest pracownika do rady zakładowej przeciw wypowiedzeniu społecznie nieuzasadnionemu. The author of this article presents a legal characterisation of the model of the competence of works councils in Germany with regard to the protection of the permanent character of the employment relationship. In addition to the evolution of this model over half a century, the author provides a comprehensive overview of its legal functioning after the 1972 reform. Works councils in the Federal Republic of Germany are not trade union bodies, but sui generis company bodies. Among other things, the author introduces us to the evolution of German law in the area of works council interference in dismissal cases (1920-1952), the current legal model of works council interference in dismissal cases in Germany, socially unjustified dismissal, the employer's obligation to consult the works council before dismissing any employee, the works council's right of objection, the negotiated requirement for the works council's consent to dismiss an employee, the employee's appeal to the works council against socially unjustified dismissal.