Umowa komisu i umowa agencyjna w stosunkach związanych z handlem zagranicznym: [Commission and agency agreement in foreign trade relations] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Umowy komisu i agencyjne są regularnie stosowane w handlu międzynarodowym. Autor artykułu skupia się na przedstawieniu stosunków prawnych z umów komisu i umów agencyjnych przedsiębiorstw handlu zagranicznego z jednostkami gospodarki uspołecznionej. Ponadto opisano działalność na rachunek cudzy przedsiębiorstw uspołecznionych w towarowym obrocie uspołecznionym, przyczyny wyłącznego działania p.h.z. na rachunek własny w stosunkach związanych z handlem zagranicznym, przedstawiono także regulacje prawne dot. państwowego monopolu na handel zagranicznych, omówiono zmiany w systemie zarządzania i systemie prawnym w latach 1970-1971 jak i szczegółowo opisano przepisy regulujące stosunki z umów komisu i agencyjnej.