Zagadnienia przewidywania przyszłego kształtu przestępczości w Polsce: [The issues of anticipating the future shape of crime in Poland] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
Autor artykułu podejmuje się próby przewidzenia przyszłego kształtu przestępczości w Polsce. Badania prognostyczne w tej materii można podzielić na trzy zasadnicze grupy. Pierwsza, historycznie najstarsza zalicza badania zmierzające do przewidywania recydywy. Druga, zakłada badania , które mają na celu przewidzenie przyszłej przestępczości u osób, którzy jeszcze nie popełnili żadnego przestępstwa. Trzecia grupa traktuje przestępczość jako zjawisko masowe. Autor artykułu skupia się na badaniach tej trzeciej grupy ze szczególnym uwzględnieniem badań prowadzonych w Polsce. The author of the article attempts to predict the future shape of crime in Poland. The predictive research on this matter can be divided into three main groups. The first group, historically the oldest one, includes research aimed at predicting recidivism. The second group, involves research, which aims to predict future criminality in people who have not yet committed any crime. The third group treats crime as a mass phenomenon. The author of this article focuses on the research of this third group with particular attention to research conducted in Poland.