Koncepcja polityki kryminalnej w pracach Bronisława Wróblewskiego: [Concept of criminal policy in Bronisław Wróblewski's Works] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1983)
Nie sposób dokonać w krótkim artykule bilansu dorobku naukowego Bronisława Wróblewskiego w zakresie penologii, polityki kryminalnej i penitencjarystyki, a tym bardziej ocenić jego wpływ na polską naukę i ustawodawstwo, karne oraz jego miejsce w nauce światowej. Z konieczności inależy się ograniczyć do węższego kręgu zagadnień, w nadziei, że przyjdzie jeszcze czas na całościową ocenę naukowego dorobku, B. Wróblewskiego. Wybór padł na politykę kryminalną,  zdaniem Autora - Wróblewskego można uważać za ojca polskiej nauki polityki kryminalnej