Restrukturyzacja przedsiębiorstw w prawie Wspólnoty Europejskiej i w Polsce - aspekty społeczne: [Restructuring of enterprises in European Community law and in Poland – social aspects] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1995)
"Osłona socjalna" zwalnianych zbiorowo pracowników, jaką zapewnia Dyrektywa, [75/129 o zwolnieniach zbiorowych pracowników, zmieniona dyrektywą 56/92] nie sięga zbyt daleko. Pracodawca zachowuje pełnię praw menadżerskich, jego proces decyzyjny zostaje jedynie rozciągnięty w czasie. Ma on obowiązek udzielić stronie pracowniczej informacji i konsultować się z nią w celu osiągnięcia porozumienia; jednak nie jest obowiązany uwzględniać "konstruktywnych propozycji" przedstawicielstwa pracowniczego; w przypadku, gdy owe porozumienie nie dojdzie do skutku, w niczym nie wpływa to na zamierzone zwolnienie (o fakcie tym zostaje jednak powiadomiony organ administracji pracy).Z treści Dyrektywy [187/77 dotyczącej zachowania praw nabytych pracowników w przypadku transferu przedsiębiorstwa], z dotychczasowego orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości ani ze znanych wypowiedzi piśmienniczych w Europie Zachodniej nie wynika wprost, czy ma ona zastosowanie także w procesach przemian własnościowych drogą prywatyzacji (lub ewent. nacjonalizacji); moim osobistym założeniem - wymagającym weryfikacji - jest właściwość Dyrektywy także w procesach prywatyzacyjnych. “Social protection” for collectively dismissed workers provided by the Directive, [75/129 on collective redundancies, as amended by Directive 56/92] does not go very far. The employer retains full managerial rights, its decision-making process is merely extended over time. It is obliged to provide the employee party with information and consult with it with a view to reaching an agreement; however, it is not obliged to take into account the “constructive proposals” of the employee representation; in the event that this agreement does not materialise, this does not in any way affect the intended dismissal (the labour administration is, however, informed of this fact).It is not clear from the wording of the Directive [187/77 on the retention of acquired rights of employees in the event of transfers of undertakings], from the case law of the European Court of Justice to date or from the known written statements in Western Europe whether it also applies to processes of ownership change through privatisation (or possibly nationalisation); my personal assumption – which needs to be verified – is that the Directive is also applicable to privatisation processes.