Import państwa prawa: [Importing the rule of law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1995)
Autor artykułu przedstawia problematykę dotyczącą pojęcia państwa prawa. Opisuje ewolucję teorii państwa prawa w państwach typu liberalnego oraz charakteryzuje warunki jego adaptacji w innych państwach ze szczególnym uwzględnieniem państw Europy środkowo-wschodniej. Przedstawia koncepcję państwa prawa wskazując, że nie jest to tylko zbiór regulacji o charakterze deklaracyjnym i intencyjnym lecz także jest mechanizmem, który stanowi efektywną ochronę praw i wolności.