Zagadnienia harmonizacji polskiego prawa spółek z prawem Wspólnot Europejskich (w części objętej Dyrektywami I-V): [Issues of harmonisation of Polish company law with European Community law (in the part covered by Directives I-V)] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1996)
Ponieważ polski przepis art. 365 1 zd. 2 k.h. obejmuje wszystkie przypadki nabycia akcji w celu zaspokojenia roszczeń spółki, więc - chcąc dostosować prawo polskie do [art. 20 II dyrektywy 79/91 dot. tworzenia i kapitału spółek akcyjnych] - należałoby wprowadzić uściślenie, iż może to nastąpić tylko w odniesieniu do akcji w pełni opłaconych, z wyjątkiem przypadku, gdy akcjonariusz zalega z wpłatą wymaganego wkładu.De lege lata [w celu dostosowania prawa polskiego do wymogów art. 22 III dyrektywy 78/855 dot. fuzji] należy stosować tylko ogólne rozwiązania przewidziane w art. 337 k.h. - wg których, jeżeli po zarejestrowaniu spółki stwierdzone zostaną braki, wynikłe z niedopełnienia przepisów prawa, i jeżeli te braki nie zostaną usunięte, a mają one istotne znaczenie dla dalszego istnienia spółki, to sąd rejestrowy może orzec rozwiązanie spółki, jeśli od chwili zarejestrowania nie minęło 5 lat.Istnieje konieczność wprowadzenia do k.h. regulacji odpowiadającej wymaganiom art. 3 ust. 6 I Dyrektywy [regulującego przypadki rozbieżności pomiędzy ogłoszeniem a treścią danych zgłoszonych i wpisanych do rejestru]. Pożądana regulacja powinna obejmować postanowienie, iż w przypadku rozbieżności między danymi wpisanymi do rejestru i ogłoszonymi skuteczne są dane wpisane do rejestru, jednakże osoba będąca w dobrej wierze może powoływać się na dane ogłoszone. Since the Polish provision of Article 365 1 sentence 2 of the Commercial Code covers all cases of acquisition of shares for the purpose of satisfying the company’s claims, so – in order to bring Polish law into line with [Article 20 II of Directive 79/91 on the formation and capital of public limited companies] – it would be advisable to introduce a specification that this may only take place in relation to fully paid-up shares, except in the case where the shareholder is in arrears with the required contribution.De lege lata [in order to adapt Polish law to the requirements of Article 22 III of Directive 78/855 on mergers], only the general solutions provided for in Article 337 of the CC should be applied, according to which, if, after the registration of the company, deficiencies are found which result from a failure to comply with the law, and if these deficiencies are not remedied and are material to the continued existence of the company, the registry court may rule on the dissolution of the company if 5 years have not passed since registration.There is a need to introduce into the regulation of the CC corresponding to the requirements of Article 3(6) of the First Directive [governing cases of discrepancies between the announcement and the content of the data notified and entered in the register]. The desirable regulation should include a provision that, in the event of a discrepancy between the registered and the published data, the registered data shall prevail, but that a person in good faith may rely on the published data.