Pojęcie wolnego zawodu w świetle prawa: [The concept of the liberal profession in the light of the law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1997)
Wolnym zawodem jest osobiste i samodzielne wykonywanie wewnętrznie spójnego zespołu czynności o charakterze intelektualnym, wymagających wysokich kwalifikacji (wiedzy i praktyki), systematycznie, w zamian za honorarium bezinteresownie ustalone, służące zapewnieniu świadczeń lub usług klientom oraz ochronie istotnych wartości interesu ogólnego, zgodnie z obowiązującymi normami prawnymi, zasadami etycznymi i deontologicznymi. A liberal profession is the personal and independent performance of an internally coherent set of activities of an intellectual nature, requiring high qualifications (knowledge and practice), on a systematic basis, in return for a gratuitously determined fee, to provide benefits or services to clients and to protect important values of general interest, in accordance with applicable legal, ethical and deontological standards.