Problemy polskiego prawa handlowego okresu transformacji: [Problems of Polish commercial law during the transformation period] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 1999)
W wyniku realizowanych w Polsce przemian wyłania się kilka podstawowych grup zagadnień prawnych, wymagających. pilnego przeprowadzenia prac badawczych oraz legislacyjnych. Do naj ważniejszych Autorka zalicza:- uporządkowanie prawa ustrojowego podmiotów gospodarczych (przedsiębiorców w szczególności spółek handlowych i spółdzielni, prawa o działalności gospodarczej, a także regulacji prawnej funkcjonowania jednoosobowych spółek Skarbu Państwa;- przeprowadzenia głębokiej reformy kodeksu cywilnego dostosowującej postanowienia tego kodeksu do istniejącej rzeczywistości społeczno-gospodarczej;- opracowanie spójnej regulacji prawa papierów wartościowych;- opracowanie nowoczesnego prawa własności przemysłowej;- unormowanie prawne reklamy;- uregulowanie nowych typów umów, jak leasing, franchising, factoring i innych tego rodzaju umów dotyczących nowych zjawisk gospodarczych;- dostosowanie polskiego prawa gospodarczego do rozwiązań prawnych obowiązujących we Wspólnotach Europejskich i Unii Europejskiej.As a result of the ongoing transition in Poland, several fundamental groups of legal issues are emerging that require urgent research and legislative work. Among the most important the author includes:- ordering of the constitutional law of economic entities (entrepreneurs, in particular commercial companies and cooperatives, the law on economic activity, as well as the legal regulation of the functioning of companies wholly owned by the State Treasury;- to carry out a profound reform of the Civil Code adapting its provisions to the existing socio-economic reality;- the development of a coherent regulation of securities law;- the development of modern industrial property law;- legal regulation of advertising;- regulating new types of contracts such as leasing, franchising, factoring and other such contracts involving new economic developments;- the adaptation of Polish economic law to the legal solutions in force in the European Communities and the European Union.