Projekt ustawy zmieniającej małżeńskie prawo majątkowe: [Draft act amending matrimonial property law] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2023)
W wyniku transformacji ustrojowej z socjalizmu do kapitalizmu, obrót cywilnoprawny między osobami fizycznymi uległ znacznemu uaktywnieniu. W związku z powyższym reforma przepisów regulujących stosunki majątkowe małżonków okazała się niezbędna w celu zapewnienia ochrony interesów małżonków, dobra rodziny i osób trzecich. Autor artykułu opisuje prace Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Cywilnego oraz przedstawia projekt ustawy zmieniającej małżeńskie prawo majątkowe. Ponadto przytacza obszerne uzasadnienie proponowanej nowelizacji.