Pytanie o zasadność causa wspólnoty życiowej przy czynnościach przysparzających pomiędzy konkubentami: [A question concerning the causa of a life community in legal incremental acts between cohabitees] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2013)
W portrecie psychologicznym niemalże każdego człowieka istnieje pewna naturalna skłonność do posiadania i pomnażania dóbr materialnych. Kierowany tym upodobaniem człowiek mimowolnie obserwuje otaczającego bogactwa, następnie projektuje w swoim umyśle zapotrzebowanie na niektóre z nich, aż wreszcie podejmuje wysiłek zmierzający do zdobycia tego, co uznał za wartościowe i potrzebne. W konsekwencji następuje proces gromadzenia majątku, a ten, jak wiadomo, nie tylko czyni zadość wciąż rosnącemu pragnieniu posiadania, lecz także stwarza poczucie komfortu i bezpieczeństwa, umożliwia podkreślenie zajmowanej pozycji społecznej, a także stanowić może wyznacznik sukcesu. The aim of this publication consists in presentation of the issues of causa in civil-law incremental acts between cohabitees. In the introduction the Author presents the meaning of the very notion of causa in the Polish civil law, defines the notion of a consideration and describes the issues of an undue consideration. Causa donandi, causa obligandi and causa solvendi are presented here. The principle of causality in the Polish civil law and its criticism are presented at the same time. However, the main aim of the publication consists in deciding whether settlements between former cohabitees may be based on so-called causa of a life community.