Analiza statystyczna liczby ustaw i rozporządzeń wchodzących w życie w latach 1992 – 2018 w kontekście zachowania odpowiedniej vacatio legis: [Statistical analysis of the number of acts and ordinances coming into force in the years 1992 - 2018 in the context of maintaining adequate vacatio legis] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2021)
Ustanawiając okres vacatio legis prawodawca powinien wziąć pod uwagę całokształt okoliczności towarzyszących wejściu w życie aktu prawnego. Do tej pory pomijano ogólną liczbę aktów prawnych wchodzących w życie w tym samym czasie. Celem badania było określenie, czy istnieją istotne statystycznie różnice w liczbie ustaw i rozporządzeń wchodzących w życie w poszczególnych miesiącach na przestrzeni lat 1992–2018. Istnienie różnic potwierdzono analizą zebranych danych. Autorzy postulują bardziej równomierne rozłożenie zmian w prawie na wszystkie miesiące roku. Przeciwny wypadek może – zdaniem autorów – oznaczać to naruszenie zasady odpowiedniej vacatio legis oraz będącej jej podstawą zasady zaufania jednostki do państwa i stanowionego przez nie prawa. When establishing the vacatio legis period, the legislator should take into account all the circumstances surrounding the entry into force of a legal act. An issue so far overlooked is the total number of legal acts coming into force at the same time. The aim of the study was to determine if there are statistically significant differences in the number of acts and regulations coming into force in individual months over the years 1992 – 2018, which has been proven for various times of the year. The authors suggest a more even distribution of changes is needed for almost all months of the year. Otherwise, according to the authors, this may mean a violation of the principle of adequate vacatio legis and the principle of the individual's trust in the state and the law underpinning it.