Podatkowe skutki gospodarczych procedur celnych: [Tax consequences of economic customs procedures] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2002)
Podstawą opodatkowania towarów objętych procedurą składu celnego jest wartość celna powiększona o należne cło i ewentualnie o podatek akcyzowy. Wartość celną dla towarów objętych procedurą składu celnego ustala się na podstawie ceny faktycznie zapłaconej lub należnej po odliczeniu kosztów składowania i utrzymania w stanie niezmienionym towarów, jeśli są oddzielnie wyodrębnione z ceny faktycznie zapłaconej lub należnej za towar.Obowiązek podatkowy w obu formach procedury uszlachetniania czynnego powstaje na zasadach ogólnych, czyli z chwilą objęcia towarów procedurą.Import towarów objętych procedurą uszlachetniania czynnego w systemie zawieszeń - co do zasady - jest zwolniony od podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego.Procedura uszlachetniania biernego może w pewnych okolicznościach stanowić eksport usług, a w związku z tym czynności takie nie podlegałyby podatkowi VAT. W procedurze tej zwraca jednak uwagę brak korelacji szczegółowych przepisów ustawy VAT i przepisów celnych. The taxable base for goods covered by the customs bonded warehouse procedure is the customs value plus the duty payable, plus, possibly, the excise duty. The customs value of goods placed under the customs bonded warehouse procedure shall be determined on the basis of the price actually paid or payable, after deduction of the costs of storage and keeping the goods in the unaltered state, if they are separately identified from the price actually paid or payable for the goods.Tax obligation under both forms of the inward processing procedure arises under the general rules, i.e. as soon as the goods are placed under the procedure.Imports of goods under the inward processing procedure in suspension mode are, in principle, exempt from value added tax and excise duty.The outward processing procedure may, in certain circumstances, constitute an export of services and such activities would therefore not be subject to VAT. However, the procedure is notable for the lack of correlation between the specific provisions of the VAT Act and the customs rules.