Charakter prawny komercjalizacji przedsiębiorstwa państwowego: [The legal nature of the commercialisation of a State-owned enterprise] (Studia Prawnicze / The Legal Studies, 2002)
Skarb Państwa posiada względem przedsiębiorstw państwowych uprawnienia właścicielskie.Akt komercjalizacji jest tożsamy z aktem zawiązania spółki (akt zawiązania spółki to akt woli jej założycieli), gdyż skutkiem jego podpisania jest wykreślenie przedsiębiorstwa państwowego z rejestru przedsiębiorstw państwowych i wpisanie spółki do KRS, co oznacza, iż należy go traktować jako akt założenia spółki i oceniać w kategoriach prawa cywilnego. Nie ulega bowiem wątpliwości, że akt komercjalizacji jest oświadczeniem woli Skarbu Państwa, w którego imieniu działa Minister Skarbu Państwa, na mocy przepisów szczególnych, tj. ustawy o k.ip.p.p.Zważywszy na to, że akt komercjalizacji jest jednostronnym oświadczeniem woli, a formą właściwą dla aktu erekcyjnego spółki kapitałowej jest pod rygorem nieważności - forma aktu notarialnego, to nie ulega wątpliwości, że akt komercjalizacji musi być sporządzony w formie aktu notarialnego. Na uzasadnienie tego poglądu można podać dwa argumenty: po pierwsze, akt ten zastępuje czynności przewidziane w k.s.h. poprzedzające utworzenie spółki, a po drugie - zawiera on pewne istotne elementy, które muszą być zawarte w umowie spółki. The State Treasury has ownership rights over State-owned enterprises.The act of commercialisation is identical to the act of incorporation (an act of incorporation is an act of will of the founders of a company), as the effect of signing it is to remove the State-owned enterprise from the register of State-owned enterprises and to enter the company in the National Court Register, which means that it should be treated as an act of incorporation and assessed in terms of civil law. Indeed, there is no doubt that the act of commercialisation is a declaration of will of the State Treasury, represented the Minister of the State Treasury, pursuant to specific provisions, i.e. the Commercialisation and Privatisation Act.Given that the act of commercialisation is a unilateral declaration of intent, and the form appropriate for a deed of incorporation of a capital company is, under the pain of nullity, the form of a notarial deed, it is clear that the act of commercialisation must be drawn up in the form of a notarial deed. Two arguments can be given in support of this view: firstly, this act replaces the actions provided for in the Code of Commercial Partnerships and Companies preceding the formation of the company, and secondly, it contains certain essential elements that must be included in the articles of association.